Indexbeleggen


In het onderstaande filmpje leggen wij u kort en krachtig uit wat indexbeleggen is. Vervolgens vertellen we u er meer over. Als u vragen heeft, dan vernemen wij die graag!

Wat is indexbeleggen?

Een definitie

Met indexbeleggen belegt u via trackers, ook wel exchange traded funds of ETF’s genoemd. Een tracker is een ‘gewoon’ beleggingsfonds, waarbij u belegt in een mandje aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen. De doelstelling van de tracker is om zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index te volgen. U zou dus kunnen zeggen dat een tracker een passief beleggingsfonds is.

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen heeft veel voordelen:
  • lage kosten
  • uitstekende spreiding
  • dagelijks verhandelbaar
  • minder risico
  • hoger rendement
Benieuwd hoe dat werkt?

bekijk nu de video

Omdat wij tijdens indexbeleggen de index volgen kunnen wij lage kosten hanteren. Allerlei onnodige kosten en marges komen daardoor te vervallen. Een ander voordeel van indexbeleggen is dat er een grote en uitstekende spreiding is. U investeert uw geld dus niet in maar één bedrijf maar in verschillende. Daarnaast is uw belegging dagelijks verhandelbaar. Wat ook een fijn voordeel is van indexbeleggen is de transparantie die het geeft. Er is minder risico wanneer u een bepaalde index volgt, zo weet u precies waarin u belegt. Ook kunt u op ieder moment van de dag kijken hoe het met de beurs en uw beleggingen gaat. Het grootste voordeel is natuurlijk hoger rendement. Dit is tenslotte waar u het allemaal voor doet. Omdat de kosten van passief beleggen minder zijn zal het rendement altijd hoger blijven. Tevens blijkt uit onderzoekt dat meer dan de helft van de actieve beleggingsfondsen achterblijft in de index. Bent u benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Bekijk dan bovenstaande video.

Trackers en uw portefeuille

Met indexbeleggen bouwt u met trackers bij Index Capital tegen zeer lage kosten een breed gespreide beleggingsportefeuille van 12.000 tot 14.000 verschillende bedrijven en obligaties op. Trackers zijn transparant omdat u precies weet waarin belegd wordt. Daarnaast zijn ze dagelijks verhandelbaar.

Indexbeleggen: meer rendement, minder risico

Bij indexbeleggen bespaart u fors op kosten, zoals we hierboven ook hebben benoemd. Mede daardoor is het rendement van indexbeleggen hoger dan bij actief beleggen. Daarnaast biedt indexbeleggen de best denkbare spreiding van uw beleggingen. Dit vermindert het risico in uw beleggingsportefeuille. Ook ontloopt u de risico’s die actieve beleggers (moeten) nemen om te proberen het – heel af en toe – beter te doen dan de index.

Passief beleggen is niet passief

Hoewel indexbeleggen ook wel passief beleggen wordt genoemd is het dat zeker niet. Een passende beleggingsportefeuille met trackers opbouwen en onderhouden vraagt kennis en aandacht. Er zijn duizenden trackers, die verschillen in risico’s, kosten en onderliggende waarde en dat aantal groeit nog dagelijks. Er soms worden indextrackers gebouwd die ondoorzichtig en daardoor risicovol zijn. Wij fungeren hierbij als uw actieve en alerte poortwachter.

Het Index Capital Selectieproces©: indexbeleggen is een specialisme

Ook banken bieden u tegenwoordig, zij het schoorvoetend, indexbeleggingen aan, als één van de commerciële smaken die ze op de plank hebben liggen. In onze optiek is indexbeleggen echter een specialisme. Het is zogezegd onze kernactiviteit. We scannen voortdurend de markt en selecteren uit het forse aanbod steeds die trackers met de laagste kosten, de beste spreiding en de minste risico’s. Het Index Capital Selectieproces © bevat maar liefst ca. 50 variabelen op basis van waarvan wij een aantal excellente trackers voor u selecteren. Anders gezegd: Index Capital scheidt voor u het kaf van het koren.

Meer weten?

Indexbeleggen geeft in meer dan 80 tot 85 procent van de gevallen een beter rendement dan andere vormen van beleggen. Heeft u vragen over onze diensten? Of wilt u onderzoeken wat indexbeleggen voor uw vermogen kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Beginnen met beleggen

10 inzichten die leiden tot een succesvolle beleggingservaring

Graag delen wij met u een aantal essentiële inzichten wanneer u start met beleggen. Inzichten die wij integraal toepassen in ons beleggingsbeleid. En die – wanneer u cliënt wordt van Index Capital – met zekerheid zullen leiden tot een uitstekende beleggingservaring.

Inzicht 1: beleggen is belangrijk

Er is zoiets als een ‘onzichtbare vijand’, inflatie genaamd. Daarnaast is de rente op spaargeld en deposito’s extreem laag. En speelt fiscaliteit een rol. Beginnen met beleggen betekent risico’s nemen. Maar niet beleggen ook. Want door niet te beleggen weet u zeker dat uw vermogen achteruit gaat.

Inzicht 2: markten zijn efficiënt

Nieuwe informatie wordt in een fractie van een seconde verwerkt in prijzen van effecten, omdat kopers en verkopers de informatie naar waarde schatten en vrijwillig handelstransacties aangaan. Het is dus echt een illusie om te denken dat u of uw onafhankelijke vermogensbeheerder een ‘onjuistheid’ in een koers 'zien', die aan miljoenen andere beleggers is voorbij gegaan.

Inzicht 3: markten en beurzen zijn niet te voorspellen

Beginnen met beleggen is niet zomaar iets. Wanneer je start met beleggen is het goed om dit belangrijke uitgangspunt in uw achterhoofd te houden. Ondanks het feit dat uw beleggingsadviseur bij de bank zich elke dag bezig houdt met timing en het doen van voorspellingen zijn de markten en beurzen simpelweg niet te voorspellen. De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen, en omgekeerd. En het voorspellen wie de winnaars en wie de verliezers zullen zijn, is verspilling van tijd. En mocht een voorspelling een keer uitkomen, dan moet u zich de vraag stellen: is het wijsheid of is het geluk? Ook een kapot horloge geeft immers twee maal per dag de juiste tijd aan.

 

Inzicht 4: spreiding = risicovermindering

Met een portefeuille bij Index Capital belegt u in maar liefst meer dan 13.000 verschillende onderliggende bedrijven en/of obligaties. Deze excellente spreiding betekent een aantoonbare vermindering van het risico in uw beleggingsportefeuille.

Inzicht 5: timing is onzin

Het gaat bij indexbeleggen niet om ‘markttiming’, maar om de ‘time in the market’. Markttiming is levensgevaarlijk en leidt vaak tot kapitaalvernietiging.

Inzicht 6: beleg voor de lange termijn. En blijf belegd.

Een onderzoek over 30 jaar beleggen wijst uit dat de kans op een negatief rendement op aandelen nihil is wanneer u 12 jaar of langer belegd bent. En blijft. Beurzen zullen op de korte termijn altijd onrustig zijn. Dat is een zekerheid. Net zoals beurzen u op de lange termijn altijd zullen belonen. Blijf daarom weg bij de waan van de dag en begin vandaag nog met indexbeleggen.

Inzicht 7: minder kosten = meer rendement

Actief beleggen gaat gepaard met hoge kosten, indexbeleggen met lage kosten. Kosten en rendement hangen direct met elkaar samen. Bent u benieuwd naar wat kosten op de lange termijn doen met uw vermogen wanneer u begint met beleggen? Neem dan vooral contact met ons op!

Inzicht 8: de financiële sector is een circus

Iedere week komen tientallen ‘kenners’ aan het woord via de TV, de krant en internet. En al die ‘kenners’ proberen te duiden wat er allemaal gebeurt op de financiële markten. Alle nieuwspartijen hebben één overeenkomst: ze zijn onderdeel van de entertainment sector. Ze moeten elke dag met nieuws komen, het liefst met schreeuwende koppen. Goed om te beseffen: gedegen beleggen is iets heel anders dan entertainment.

Inzicht 9: ken jezelf

Eén van de belangrijke nadelen wanneer je start met zelf beleggen, is de invloed die emotie en gebrek aan discipline heeft op de beleggingsbeslissingen. Meestal leidt deze emotie tot kwalitatief verkeerde beleggingsbeslissingen.

Inzicht 10: krijg waar je recht op hebt: marktconform rendement

Er is een groot verschil tussen 'beleggingsrendement', het rendement van de markt en 'beleggersrendement', het rendement dat u als eindbelegger wordt doorgegeven door uw private bank of onafhankelijke vermogensbeheerder. Het verschil wordt volledig bepaald door gedrag en kosten. Onze doelstelling is om u zo veel als mogelijk geven waar u recht op heeft. En dat is het rendement van de markt.

 

 


Experts over indexbeleggen

Wijze mensen zeggen wijze dingen

Gerenommeerde economen, journalisten en beleggingsprofessionals. Er zijn er heel wat die uitspraken deden over indexbeleggen of daaraan gerelateerde onderwerpen. We hebben er een aantal hier voor u verzameld. De exacte bronvermelding (datum en medium) hebben we voor de leesbaarheid weggelaten. Wilt u weten waar iets gepubliceerd is? Vraag de gegevens bij ons op.


“Most investors, both institutional and individual, will find that the best way to own common stocks is through an index fund that charges minimal fees. Those following this path are sure to beat the net results (after fees and expenses) of the great majority of investment professionals”.
Warren Buffet, ’s werelds meest succesvolle belegger

“De grote financiële dienstverleners (…) doen er niets of weinig aan om indexbeleggen onder de aandacht te brengen. Dat is te begrijpen, omdat ze daarmee hun eigen expertise zouden relativeren. Nog begrijpelijker is dat ze het niet doen omdat ze veel meer verdienen met het uitvoeren van de aandelentransacties (…), en nog meer aan hun eigen beleggingsfondsen, waarvoor ze aanzienlijke beheerskosten in rekening brengen”.
dr. Gerrit Zalm, voormalig Minister van Financiën en voormalig CEO ABN AMRO

“Voor passief beleggen pleit dat het bijzonder moeilijk is de index te verslaan”.
prof. dr. Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance universiteit Neyenrode

“Mijn beleggingen zijn zeer conservatief. Ik stop bijna alles in indexfondsen”.
Daniel Kahneman, winnaar Nobelprijs voor de economie 2002

“Most of my investments are in equity-index funds”.
William Sharpe, winnaar Nobelprijs voor de economie 1990

“Het is zeer moeilijk om op middellange en lange termijn als actief fonds persistente positieve buitengewone rendementen te behalen. In de praktijk is het bovendien moeilijk om geluk en vaardigheid van een fondsmanager te onderscheiden. Het vooraf selecteren van actieve fondsen die – na aftrek van kosten – positieve buitengewone rendementen zullen behalen is dan ook bijzonder moeilijk”.
Autoriteit Financiële Markten (AFM)

“In grote efficiënte markten voegt het weinig toe om te proberen de markt te verslaan”.
Else Bos, CEO PGGM pensioenfonds en hoofdverantwoordelijk voor de beleggingen

“Hoe sympathiek en persoonlijk een financieel adviseur ook is, realiseert u zich dat hij in de eerste plaats geacht wordt producten of diensten van zijn werkgever bij u af te zetten”.
Peter van der Slikke, auteur van het boek Ontmaskerd

“Uit vooral Amerikaans onderzoek blijkt keer op keer dat actieve fondsmanagers, net als actieve particuliere beleggers, vaak ondermaatse beleggingsresultaten boeken. Ook in ons land gaat dat op”.
Erica Verdegaal, financieel journalist NRC Handelsblad

“Beleggers leiden aan chronische zelfoverschatting”.
Daniel Kahneman, winnaar Nobelprijs economie 2002

“It’s okay to pick stocks. Just don’t take it seriously”.
Merton H. Miller, winnaar Nobelprijs voor de Economie 1990

“Het blijkt dat er maar weinig fondsmanagers zijn die genoeg toegevoegde waarde leveren om de kosten goed te maken. In de meeste categorieën presteert slechts 20 procent beter dan de index. Daarbij komt nog de vraag of er bij de 20 procent die het wel beter doet in de meeste gevallen niet sprake is van geluk in plaats van wijsheid”.
Freddy van Mulligen, voormalig hoofd research Morningstar

“We all know that on average we don’t beat the benchmark, but active management has been our bread and butter”.
Bankier Zwitserse private bank

“Why pay people to gamble with your money?”.
William Sharpe, winnaar Nobelprijs economie 1990

“De essentie van onafhankelijkheid is dat de adviseur uitsluitend voor zijn klant werkt. Geen verborgen agenda, geen verborgen inkomstenbronnen, geen indirecte verdiensten, geen andere prikkels dan het belang van de klant”.
Peter van der Slikke, auteur van het boek Ontmaskerd

“Vele wetenschappelijke publicaties laten een sterk verband zien tussen kosten en prestaties”.
prof. dr. Piet Eichholtz, Universiteit Maastricht

“De koersen zijn nagenoeg onvoorspelbaar”.
prof. dr. Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance Universiteit Nyenrode

“Indexbeleggen is de overwinning van de ervaring op de hoop”.
John Bogle, oprichter van Vanguard

“Mijn theorie over financiële markten is dat ze inherent onvoorspelbaar zijn”.
George Soros

“Dat gezeur over ‘instapmomenten’, is precies dat: gezeur. Dit soort timing bestaat niet. Neen, aandelen volgen een ‘random walk’, koersbewegingen zijn onvoorspelbaar; de koersbeweging van morgen heeft niets te maken met de beweging van gisteren”.
prof. dr. Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten Universiteit van Amsterdam

“Uit elk onderzoek blijkt steeds weer dat koersen absoluut onvoorspelbaar zijn”.
prof. dr. Jenke ter Horst, Universiteit van Tilburg

“Uit analyse van de prestaties van fondsmanagers blijkt dat de resultaten uit het ene jaar statistisch geen enkel verband vertonen met de prestaties in een ander jaar”.
Daniel Kahneman, winnaar Nobelprijs voor de economie 2002

“De financiële wereld is in handen van marketeers. Mannen en vrouwen die de afzet van hun werkgever moeten opkrikken”.
Adriaan Hiele, financieel auteur en columnist

“Heeft u zich wel eens afgevraagd wie de krioelende massa van mensen op de beurs van New York betaalt? U!”.
Arthur Levitt, Oud-president van de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond

Feiten en Cijfers

Mensen jokken soms, cijfers niet

Actief beleggen met fondsen en individuele aandelen heeft in tegenstelling tot goedkoop beleggen geen toegevoegde waarde. Dat tonen vele tientallen wetenschappelijke onderzoeken en literatuurstudies nadrukkelijk aan. Het is een loterij. Dat klinkt cru, maar zo blijkt het nu eenmaal te zijn.

Goedkoop beleggen op basis van feiten

Door de illusie dat markten te verslaan zijn achter zich te laten, realiseren indexbeleggers in 80% van de situaties meer rendement en minder risico dan cliënten die actief beleggen bij een private bank of vermogensbeheerder, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen. Dat is geen onbescheidenheid, maar simpelweg een feit op basis van zowel wetenschappelijke onderzoek als de praktijk. Elke paar maanden komt er nieuw onderzoek voorhanden en de uitkomsten zijn steeds congruent. Wilt u beschikken over recente wetenschappelijke onderzoeken? Laat het ons gerust even weten.

En op basis van gezond verstand

We kunnen ook op basis van simpele logica onderbouwen waarom goedkoop beleggen met indextrackers een beter alternatief is dan actief beleggen. Beleggers kun je verdelen in twee groepen. Actieve beleggers en indexbeleggers. Samen vormen ze de markt. Stel nu eens dat het rendement van de markt (lees: de index) in een jaar 7% bedraagt. Die 7% is het rendement van de indexbeleggers (voor kosten). Dit betekent dat de groep actieve beleggers als groep ook 7% (voor kosten) maken. Als groep kunnen zij niet beter scoren, want de markt stijgt immers met 7%.

Conclusie

Vóór de kosten maken indexbeleggers en actieve beleggers als groep evenveel rendement, namelijk het marktrendement. Maar nà aftrek van de kosten niet. Dan zijn de rendementen wel degelijk anders. Kosten drukken namelijk het marktrendement. En omdat actief beleggen duurder is (feit!) dan indexbeleggen, volgt daaruit dat actieve beleggers na kosten minder overhouden dan indexbeleggers (feit!). Goedkoop beleggen doe je dus met indexbeleggen! Meer weten? Neem contact op.

Het effect van kosten...

Kosten en rendement hangen direct met elkaar samen. Hierna laten we zien wat onnodige kosten doen met uw beleggingsrendement. Het verschil tussen actief beleggen en indexbeleggen bedraagt met gemak ca. 1,5% per jaar aan kosten, vaak nog veel meer. Hieronder laten we u zien wat dit voor gevolgen heeft voor uw rendement bij een belegging die 8% rendeert versus een belegging die 6,5% rendeert (vanwege 1,5% onnodige kosten). Conclusie: op lange termijn verdampt bij actief beleggen een deel van uw vermogen door een fors lager rendement.

,00

Veiligheid

Onze waarborgen

Wanneer u uw vermogen aan Index Capital toevertrouwd, kunt u erop vertrouwen dat uw gelden 100% veilig zijn. We stellen hierna de belangrijkste vragen als het gaat om veiligheid. Èn: we geven meteen het antwoord.

Kunnen de mensen van Index Capital aan mijn geld komen?

Nee, dat kan niet. We openen een nieuwe rekening op uw naam met een eigen unieke IBAN nummer. Gelden kunnen alleen maar worden weggeboekt naar een door uzelf opgegeven rekeningnummer op naam van uzelf. Anders gezegd: U houdt altijd volledig beschikking over uw geld en effecten. Wij kunnen uitsluitend beleggen binnen de grenzen van het beleggingsprofiel dat met u is afgesproken. En dat is precies waarvoor u ons in de arm neemt.

Hoe veilig is mijn geld bij Binck Bank?

Binck Bank heeft een wezenlijk ander risicoprofiel vergeleken met een traditionele Nederlandse bank. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Binck Bank geen zakelijke kredieten en hypotheken verstrekt. Maar los van de soliditeit van Binck Bank, geldt dat uw belegde vermogen altijd veilig is, zie de vraag hierna.

Wat gebeurt er met mijn vermogen als Binck Bank failliet gaat?

Als Binck Bank (of welke bank dan ook) failliet gaat heeft dat geen gevolg voor uw belegde vermogen. Effectenvermogens staan namelijk nooit op de balans van een bank. Dit is bij wet geregeld. Bij faillissement van een bank is uw belegde vermogen dan ook altijd 'automatisch' veilig. Voor liquide vermogens (denk aan spaargeld en deposito’s) geldt het depositogarantiestelsel. Als Binck Bank failliet gaat, garandeert De Nederlandsche Bank een bedrag per rekeninghouder van maximaal € 100.000. Dit geldt voor alle banken met een vergunning in Nederland, dus ook voor Binck Bank.

Wat gebeurt er met mijn vermogen als Index Capital failliet gaat?

Helemaal niets. Uw beleggingen staan op uw naam bij Binck Bank en daar verandert niets aan. Natuurlijk kunt u op dat moment zelf bepalen of u wilt dat Binck Bank uw beleggingen gaat beheren, danwel dat u uw beleggingen overboekt naar een andere bank of andere vermogensbeheerder.

Heeft Index Capital alle benodigde vergunningen?

Jazeker! Index Capital heeft een vergunning als beleggingsonderneming op basis waarvan wij uw vermogen mogen beheren. De vergunning is verleend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op de financiële sector in Nederland. Daarnaast valt Index Capital onder doorlopend prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB ziet toe op de soliditeit van de financiële sector. 


Hoe heeft Index Capital haar compliance geregeld?

Meer dan uitstekend. Naast een eigen interne compliance officer maken wij gebruik van Charco & Dique. Charco & Dique is een onafhankelijke onderneming die gespecialiseerd is in compliance bij beleggingsondernemingen. Zij controleert of Index Capital voortdurend voldoet aan de door de toezichtshouders opgelegde eisen voor wat betreft administratieve organisatie en interne controle. Zo borgen wij samen een integere dienstverlening.

Dus beleggen bij Index Capital is even veilig als beleggen bij een (private) bank?

Inderdaad, voor wat betreft veiligheid is er geen enkel verschil.

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook 's avonds of in het weekend (en nee, dat is echt geen enkel probleem). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!
Neem direct contact op

contact_met_index_capital

Hans Dubbeldam
06 - 28 33 21 90
hans@indexcapital.nl

of stuur een bericht

Contactgegevens

contact_met_index_capital

Index Capital Vermogensbeheer
Marksingel 2f
4811 NV Breda
076-7676555
info@indexcapital.nl
Vestigingen

Foto locatie Breda Breda
(hoofdkantoor)
Marksingel 2f
4811 NV Breda
Route in Google Maps
Foto locatie Amsterdam Amsterdam
(bezoekadres)
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
Route in Google Maps
Foto locatie Utrecht Utrecht
(bezoekadres)
Oreliuslaan 850
3528 BB Utrecht
Route in Google Maps
Foto locatie Hilversum Hilversum
(bezoekadres)
Koninginneweg 11
1217 KP Hilversum
Route in Google Maps
Foto locatie Maastricht Maastricht
(bezoekadres)
Wim Duisenbergplants. 31
6221 SE Maastricht
Route in Google Maps