Index Capital

We kennen het gevoel allemaal: je leest een kop in de krant waarin woorden staan als ‘recordstand beurs’ en de angst slaat toe. Want als het zòlang zò goed gaat op de beurs, dan moet het toch wel een keer heel erg mis gaan?

Gemengde gevoelens

Beleggers hebben vaak gemengde gevoelens bij aandelenkoersen die op recordhoogte staan. Ze zijn enerzijds blij om te zien dat hun aandelenposities in waarde stijgen, maar zijn tegelijkertijd bang dat dit een voorbode is voor grote correcties in de nabije toekomst. Ook zijn beleggers vaak terughoudender om te starten met beleggen, aangezien het traditionele mantra “laag kopen, hoog verkopen” suggereert dat het vastleggen van geld in aandelen op een historisch hoogtepunt een trefzeker recept voor teleurstelling is.

De beurs werkt anders dan de natuur  

Financieel journalisten wakkeren van tijd tot tijd het gevoel van hoogtevrees bij beleggers aan, door te suggereren dat de wetten van de natuur ook van toepassing zijn op de financiële markten. “Wat omhoog gaat, moet ook weer naar beneden”. Wie gelooft in dit soort simpele redenaties, koopt waarschijnlijk niet snel aandelen op recordhoogtes.

Maar aandelen zijn geen zware voorwerpen die door fysieke krachten worden vastgehouden. Het zijn voortdurende claims op de inkomsten en dividenden van bedrijven. Duizenden managers gaan elke dag naar hun werk en gaan daar op zoek naar projecten die winstgevende rendementen kunnen bieden, projecten die goederen en diensten leveren waar mensen behoefte aan hebben. Hoewel sommige nieuwe ideeën en projecten op een mislukking uitlopen, biedt de geschiedenis voldoende bewijs dat beleggers wereldwijd kunnen worden beloond voor het kapitaal dat ze inbrengen.

Een beurskoers is een reflectie van de visie van miljoenen beleggers

Of het nu gaat om een nieuw hoogtepunt of dieptepunt, de aandelenkoers van vandaag weerspiegelt het collectieve oordeel van beleggers over wat de rendementen en dividenden van morgen waarschijnlijk zullen zijn – en die van de verdere toekomst. En elke dag moeten aandelen opnieuw worden gewaardeerd om een positief verwacht rendement voor potentiële kopers te leveren. Anders zou er simpelweg niet meer worden gehandeld. Het is immers moeilijk om een scenario voor te stellen waarin beleggers in aandelen beleggen met de verwachting geld te verliezen.

Beleggers moeten recordhoge aandelenkoersen niet met opwinding of angst tegemoet treden, maar eerder met onverschilligheid. Als aandelen een positief verwacht rendement hebben, is het met enige regelmaat bereiken van recordhoogtes precies het resultaat dat we zouden mogen verwachten. 

Twee feiten die er toe doen

Feit 1: met behulp van maandelijks verzamelde data over een periode van 94 jaar, eindigend in 2020, eindigde de S&P 500-index met een nieuw hoogterecord in meer dan 30% van alle maandelijkse waarnemingen. Anders gezegd: zo heel bijzonder is zo’n ‘all time high’ nou ook weer niet…

Feit 2: het kopen van aandelen op recordhoogtes levert gemiddeld vergelijkbare rendementen op, gemeten over periodes van één, drie en vijf jaar, ten opzichte van een strategie waarbij aandelen worden gekocht na een scherpe daling. U mag de vorige zin gerust nog eens lezen, want de kans is groot dat u anders zou vermoeden. De volgende cijfers laten echter overtuigend zien dat e.e.a. volledig klopt:


Mensen zijn geneigd om te denken dat na een stijging een daling moet volgen. Dit verleidt hen wellicht om aan portefeuilles te gaan sleutelen. Maar data wijst uit dat dergelijke signalen alleen in de menselijke verbeelding bestaan en dat inspanningen om de resultaten te verbeteren (“ik stap even uit de beurs”) het resultaat net zo goed (fors) kunnen benadelen. 

Conclusie

Beleggers kunnen houvast vinden in de wetenschap dat aandelenkoersen niet vechten tegen de zwaartekracht wanneer ze stijgen. Ze kunnen erop vertrouwen dat recordhoogtes ons alleen maar vertellen dat het systeem werkt zoals we zouden verwachten – niets meer en niets minder.

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Hans Dubbeldam

06-28332190 [email protected]

of stuur een bericht

    Contactgegevens

    Index Capital

    Index Capital Vermogensbeheer
    Marksingel 2f
    4811 NV Breda

    076-7676555 [email protected]

    Vestigingen in Nederland

    Index capital - Vestiging Breda
    Breda (hoofdkantoor)
    Marksingel 2f
    4811 NV Breda

    Route in Google Maps
    Index capital - Vestiging Amsterdam
    Amsterdam (bezoekadres)
    Burg. Stramanweg 102
    1101 AA Amsterdam

    Route in Google Maps
    Index capital - Vestiging Rotterdam
    Rotterdam (bezoekadres)
    Westblaak 180
    3012 KN Rotterdam

    Route in Google Maps
    Index capital - Vestiging Utrecht
    Utrecht (bezoekadres)
    Weg der Verenigde Naties 1
    3527 KT Utrecht

    Route in Google Maps
    Index capital - Vestiging Den Haag
    Den Haag (bezoekadres)
    Oude Middenweg 17
    2491 AC Den Haag

    Route in Google Maps

    Vestigingen in België

    Index capital - Vestiging Antwerpen
    Antwerpen (bezoekadres)
    Noorderlaan 147
    2030 Antwerpen

    Route in Google Maps
    Index capital - Vestiging Brussel
    Brussel (bezoekadres)
    Avenue Louise 65
    1050 Brussel

    Route in Google Maps