Index Capital

Kan AI helpen bij aandelenselectie?

Kan kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) ons helpen bij beleggen? Meer specifiek, kunnen beleggers AI gebruiken om de juiste koers van een aandeel of een obligatie te bepalen? Ik denk dat veel mensen deze vraag met ja beantwoorden, gezien de recente ontwikkelingen die het verwerken van grote hoeveelheden informatie mogelijk maken. Wij denken echter dat ‘ons’ AI beter is dan alle andere beschikbare varianten. ‘Ons’ AI is namelijk de markt.

Kies bijvoorbeeld een aandeel en controleer de koers. Waarom heeft het exact die waarde? Omdat een gelijk aantal kopers en verkopers denken dat ze een goede deal krijgen als ze precies op dat moment verkopen of kopen. Ze maken die oordelen met behulp van elk stukje informatie dat voor ze beschikbaar is, zowel openbaar als privé. De markt is ’s werelds grootste informatieverwerkende machine, die een koers creëert voor ieder openbaar verhandeld aandeel en obligatie. Deze prijzen worden bepaald in een omgeving waar niemand weet wat er gaat gebeuren. Dus in die zin is het een gigantisch model. Het is de beste schatting van hoe elk bedrijfsaandeel of obligatie zal presteren en deze schatting van alle marktdeelnemers verandert voortdurend.

Ondanks alle beloften van AI, accepteren wij liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes. Grote taalmodellen waarop AI-tools zoals ChatGPT zijn gebaseerd, zijn bedoeld om tekst te begrijpen en te genereren, niet om toekomstige resultaten te voorspellen. Ze kunnen mogelijke scenario’s genereren op basis van aangeleerde patronen, maar ze hebben moeite om rekening te houden met onbekende factoren of veranderingen in de echte wereld die buiten hun trainingsgegevens vallen. In dat opzicht zijn ze letterlijk ‘kunstmatig’, terwijl markten zijn samengesteld uit echte, menselijke intelligentie en de miljoenen beoordelingen die marktdeelnemers maken.

Natuurlijk kunnen AI en algoritmische handel helpen bij het uitvoeren van transacties. Maar er is geen reden om aan te nemen dat AI binnenkort de manier waarop mensen over aandelenkoersen denken fundamenteel zou moeten beïnvloeden.

De markt is bijzonder complex. Zozeer zelfs dat niemand precies weet hoeveel een bepaald stuk informatie een prijs beïnvloedt, omdat er zoveel andere gelijktijdige input is. Maar de markt zorgt er in ieder geval voor dat een koers de meest nauwkeurige actuele weergave is van de waarde van een aandeel of obligatie. Het is gratis en toegankelijk voor iedereen. Dat is toch geweldig? 

Er is genoeg bewijs om dit te ondersteunen. In feite is het een 50 jaar oude theorie die met elk voorbijgaand jaar alleen maar meer wordt bewezen. Google maar eens “efficiënte markthypothese” of nog beter, vraag ChatGPT om een uitleg.

Nog steeds niet overtuigd? Laten we u dan nog een vraag stellen: denkt u dat u een manager kunt inhuren om de strategie te implementeren waarbij AI de aandelen selecteert die consequent de markt verslaan? Wij denken dat het antwoord nee is. Als zij namelijk een hele bijzondere AI-tool hadden, die aandelenkoersen beter voorspelt dan de markt, waarom zouden ze die informatie dan met u delen?

Wat is het moraal? U kunt een goede beleggingservaring hebben zonder u zorgen te maken over al dit soort zaken. Gebaseerd op bijna een eeuw aan gegevens, heeft de Amerikaanse aandelenmarkt ongeveer 10 procent per jaar gerendeerd. Dat was zo voor en na de introductie van computers, voor en na het internet en zelfs voor en na de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt ons heel logisch dat dit ook na AI zo zal blijven.

Voor de duidelijkheid, wij juichen de innovatie die dit moment mogelijk plaatsvindt toe. Veel spelers proberen te profiteren van de nieuwste technologische vooruitgang om hun bedrijf te verbeteren en ook om nieuwe op te bouwen. Door de markt te kopen (en dat doet Index Capital voor u), kunt u hiervan profiteren doordat deze groeiende bedrijven onderdeel zijn van uw portefeuille.

En mochten we u nog steeds niet hebben overtuigd, dan is het misschien een goed moment om ChatGPT zelf eens aan het woord te laten. We vroegen: “Is het veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden?”.

Dit is wat we terugkregen op de dag dat we de vraag stelden: “Het is over het algemeen veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden. Het marktprijsmechanisme is gebaseerd op de collectieve acties van alle marktdeelnemers en verwerkt alle beschikbare informatie in activa prijzen. Als gevolg hiervan is het voor een enkele belegger of een AI-model moeilijk om door verkeerde prijzen te identificeren consistent beter te presteren dan de markt.”

Tja, beter dan ChatGPT kunnen we het niet verwoorden…

(deze blog is een bewerking van het interview dat David Booth -oprichter Dimensional Fund Advisors – op 22 mei 2023 aan de Financial Times gaf)

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Dennis de Beer

06-10724767 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps