Index Capital

In de Index Capital nieuwsbrief nemen wij u geregeld mee in een bepaald onderwerp wat actueel of interessant is. Een stukje achtergrondinformatie waarmee u nog beter geïnformeerd bent hoe uw beleggingen zijn samengesteld en waarom er bepaalde handelingen plaatsvinden.

Deze keer wil ik je iets meer vertellen over het herbalanceren in uw portefeuille.

Met herbalanceren bedoelen wij bij Index Capital het herijken van uw beleggingen. Wij vergelijken uw portefeuille van dat moment met de uitgangspunten die wij vooraf met elkaar afgesproken hebben. Dat herijken doen wij op maandelijkse basis en jaarlijks. Zo blijft gewaarborgd dat de weging van uw beleggingen altijd in overeenstemming is met het door u gekozen beleggingsprofiel. Ik leg u hieronder uit wat er maandelijks gebeurt in uw portefeuille en ook wat wij eenmaal per jaar in de portefeuille aanpassen.

Maandelijks

Iedere maand herijken wij uw Index Capital portefeuille aan de hand van de afspraken die wij met elkaar gemaakt hebben over het risicoprofiel. Heeft u bijvoorbeeld voor een Matig Offensieve portefeuille gekozen dan bent u voor 70% in aandelen en voor 30% in obligaties belegd. Als de aandelen het veel beter doen dan de obligaties dan wordt dit in de maandelijkse herbalancering weer teruggebracht naar het vooraf met elkaar afgesproken percentage. Als voorbeeld; de aandelenmarkt stijgt in een maand en uw aandelenbelegging loopt op naar 72%. Tegelijkertijd zal dan het obligatiebelang gedaald zijn naar 28%.

Tijdens de herbalancering verkopen wij dan voor 2% aandelen. Van deze opbrengst kopen wij dan weer obligaties. Na deze transacties bent u weer voor 70% in aandelen en voor 30% in obligaties belegd. Het verkopen en aankopen doen we dan nog eens volgens de juiste regiopercentages (zie hieronder). Op dit moment is uw portefeuille voor zo’n 11,5% in Opkomende Markten en voor 88,5% in Ontwikkelde Markten Wereldwijd belegd. Deze percentages herijken wij ook iedere maand in uw portefeuille.

Jaarlijks

Wat doen we dan die ene keer aan het begin van ieder jaar?

Aan het begin van ieder jaar herbalanceren wij alle modelportefeuilles op basis van de marktkapitalisatie op dat moment. Dit is dus een extra herijking naast de maandelijkse reguliere herbalancering zoals ik hierboven heb uitgelegd.

De marktkapitalisatie geeft aan in welke regio’s de aandelen de meeste waarde hebben. Dit is eenvoudig voor te stellen door van een bedrijf alle op de beurs uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers. De uitkomst is de marktkapitalisatie van een afzonderlijk bedrijf. Als je dit voor alle beursgenoteerde bedrijven doet krijg je een totale marktkapitalisatie die je kunt onderverdelen in regio’s.

Regio’s

Bij Index Capital werken wij met een aantal regio’s: Europa, Noord Amerika, Japan, Azie/Pacific,  Opkomende Markten en Wereldwijde kleinere bedrijven (small caps). Ieder jaar berekenen wij hoeveel procent van de totale marktkapitalisatie behoort tot deze regio’s. Dit jaar is de waarde van de Ontwikkelde Markten (hiertoe behoren Europa, Noord Amerika, Japan en een deel van Azie/Pacific) gestegen tov vorig jaar. Met andere woorden; de beurswaarde van de bedrijven in deze regio is gestegen. Hier staat tegenover dat de waarde van de bedrijven in de regio Opkomende Markten is gedaald.

In uw portefeuille werd daarom onlangs een klein percentage in Ontwikkelde Markten bijgekocht en hetzelfde kleine percentage werd in Opkomende Markten verkocht. 

De huidige regiopercentages in onze percentages zijn op dit moment als volgt:

 • Europa 17%
 • Noord Amerika 63%
 • Japan 6%
 • Azie/Pacific 7,5%
 • Overige opkomende landen 6,5%

De weging van de 2 afzonderlijke obligatiebeleggingen is onveranderd gebleven.

Heeft u vragen? Aarzel dan niet om het Index Capital team te mailen, wij antwoorden snel!

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Hans Dubbeldam

06-28332190 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps