Index Capital

De actief-passief-barometer van Morningstar spreekt weer eens in het voordeel van de ETF-industrie. Vooral beleggingsfondsen met gebundelde kosten presteerden de afgelopen tien jaar slecht.

Er zijn nog altijd veel beleggers die kiezen voor een actief beleggingsfonds in plaats van een indexfonds of ETF omdat ze ervan uitgaan dat het extra rendement opweegt tegen de hogere managementvergoeding.

Het vervelende is alleen dat dit niet zo is. Sterker hoe duurder het fonds, des te slechter de prestaties, schrijft ratingbureau Morningstar. Morningstar baseert zich op zijn eigen active-passive-barometer.

Bij de nieuwste meting bleek slechts 24% van de actieve fondsen over de periode augustus 2008 t/m augustus 2018 de index te hebben verslagen. Maar nog frappanter is dat dure fondsen slechter presteren dan goedkope.

Met research duurder

En nog specifieker: fondsen die kosten bundelen doen het over het algemeen een stuk slechter dan fondsen die de kosten opsplitsen. 

Bij fondsen met gebundelde kosten kunt u denken aan de kosten verbonden aan bijvoorbeeld tussenpersonen of aandelenresearch. Dat hoeft niet per se slechter te zijn, iemand moet die kosten immers betalen, maar de realiteit is dat het wel zo is. 

Actieve fondsen met gebundelde kosten verslaan de index over tien jaar slechts in 16% van de gevallen, tegenover 36% bij fondsen met ongebundelde kosten.

Meer klanten

In Europa heeft de regelgeving van MiFID II er voor gezorgd dat veel van de fondskosten nu al gesplitst moeten worden. Morningstar beveelt aan op die voet door te gaan.

Lagere kosten en hogere rendementen zijn immers beter dan het omgekeerde, het is transparanter en voor de fondsenindustrie is het ook goed, want die krijgen meer klanten.

BRON: IEX.nl 

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Paul Kramer

06-24555331 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps