Index Capital

Naast alle positieve gevolgen van de beschikbaarheid van een groot aantal indexproducten, wordt in discussies veel aandacht besteed aan mogelijke negatieve consequenties van indexbeleggen. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om drie kernpunten uit deze discussies te nuanceren.

Prijsvorming

Er wordt gesuggereerd dat de prijsontwikkeling in aandelenmarkten grotendeels wordt gedreven door indexbeleggen. Dat is onwaarschijnlijk. Ten eerste is de omvang van indexstrategieën nog steeds relatief beperkt: wereldwijd zit ongeveer 20% van alle beursgenoteerde aandelen in portefeuilles die worden belegd op basis van indexstrategieën. De overige 80% zit in actief beheerde portefeuilles.

Ten tweede is prijsvorming een dynamisch proces, waarbij prijzen zich aanpassen aan nieuwe informatie. Praktisch vindt prijsvorming plaats tijdens transacties. Uit onderzoek blijkt dat tegenover iedere dollar aan transacties in indexproducten, er 22 dollar aan transacties in actieve portefeuilles staat.

Het prijsvormingsproces wordt nog steeds gedomineerd door actieve strategieën. Actieve beleggers zouden bovendien slim genoeg zijn om eventuele prijsdiscrepanties die worden veroorzaakt door indexbeleggen weg te arbitreren.

Passieve aandeelhouders

Daarnaast speelt een meer semantische kwestie. Er wordt voorgesteld dat passieve beleggers ook passief zijn als aandeelhouder. Het argument is dat zolang een aandeel in de index zit, een passieve belegger niet kan uitstappen en daarom geen of zwakke controle zal voeren op het management van een bedrijf.

De werkelijkheid is echter dat veel aanbieders van indexproducten ondernemingen wel degelijk aanspreken op hun beleid.

Causaal verband

Tenslotte wordt in de academische literatuur over common ownership een verband gelegd tussen indexbeleggen en de negatieve gevolgen voor consumenten. Het argument luidt dat wanneer verschillende ondernemingen binnen een industrie of bedrijfstak middels een indexportefeuille eigendom zijn van dezelfde belegger, deze ondernemingen geen drijfveer hebben om te concurreren, waardoor de gezamenlijke winst hoog blijft. Dit gedrag leidt via hoge prijzen tot ongewenste effecten voor beleggers.

Deze veronderstellingen hebben geleid tot een aantal vergaande aanbevelingen, zoals het beperken van beleggingen tot slechts één onderneming per industrie en het ontzeggen van stemrecht aan vermogensbeheerders.

Het leidt geen twijfel dat het middel dan erger zou zijn dan de kwaal, zo er al een kwaal is. Bovendien is er praktisch niet tot nauwelijks bewijs voor het gesuggereerde causale verband tussen ownership en gedrag van ondernemingen.

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Kim Kuijpers

0615160425 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps