Index Capital

Vorig jaar in maart daalden de beurzen wereldwijd. De onzekerheid die het Coronavirus met zich meebracht deed beleggers hun aandelen massaal en snel dumpen. Een forse daling, in een hele korte periode van een paar dagen. Er ging zomaar een kwart van de waarde van de portefeuilles af. Crashes en correcties, ze horen nu eenmaal bij beleggen. Momenteel staan veel media bol van onheilspellende beursverwachtingen. Kunt u uzelf wapenen tegen een correctie of crash wanneer deze zich in de toekomst voordoet en hoe doet u dat dan?

Allereerst: wat is eigenlijk het verschil tussen een correctie en een crash?

Een correctie heeft als kenmerk een tijdelijke daling van tussen de 15% – 20%. Een correctie vindt vaak plaats na een langere periode van sterk gestegen koersen. Veelal is een correctie een daling die over meerdere dagen plaatsvindt.

Een crash heeft als kenmerk dat de daling veel onverwachter, sneller en heftiger plaatsvindt­ dan bij een correctie. Een crash kent een daling die groter is dan 20%.

Geen enkele belegger ziet graag een forse daling. Toch zijn dergelijke dalingen het bewijs dat de aandelenbeurzen functioneren zoals we zouden verwachten. U zult nu wellicht denken, leuk dat verschil tussen correcties en crashes maar het maakt mij zenuwachtig of er ooit nog een herstel komt. Met deze gedachte staat u niet alleen. Veel studies laten zien dat een (forse) daling op de beurzen als verontrustend door beleggers wordt ervaren. Echter, nog meer andere studies tonen aan dat beurzen ongekend veerkrachtig zijn. De afgelopen decennia bleek dat het herstel na een crash (gemeten vanaf het hoogste punt tot aan het diepste punt) gemiddeld zo’n 39 maanden betreft. Beleggers weten alleen nooit vooraf wanneer een daling komt en ook niet wanneer het vaak ongekend snelle herstel weer start.

Bij Index Capital houden wij daarom het volgende in gedachte als de beurs flink daalt:

Zonder beweging geen vooruitgang

Het spel van vraag en aanbod op de beurs zorgt altijd voor beweging. Beweging die essentieel is om grote en kleine beleggers te laten investeren. Zelfs bij een neerwaartse beurs zijn er daarom voordelen. Zo herbalanceert Index Capital de beleggingen van haar klanten op maandbasis. Hierdoor koopt u in geval van een beursdip begin van de volgende maand dus lager in. 

Op de lange termijn stijgt de koers

In de loop van de tijd heeft de beurs altijd een stijgende lijn laten zien. Hou dus vol als er nu sprake is van nervositeit en schommelingen. Het trekt altijd bij èn: vaak veel sneller dan u denkt. En dat geldt ook voor uw rendement

Stap niet uit

Slecht plan: uitstappen bij een beursdip. U verkoopt waarschijnlijk tegen een lagere prijs dan u ooit aankocht, waardoor u sowieso verlies maakt. Geef uw portefeuille de tijd om te herstellen. 

Goed plan: tijd en geduld. Èn een goede vermogensbeheerder die de rust en kalmte bewaart als u dat lastig vindt. Goed beleggen gaat namelijk vooral over gedrag.

Spreiden

Beperk uw risico door goed te spreiden in uw portefeuille. Het zal namelijk nooit over de gehele linie even slecht gaan. Er zijn altijd sectoren of bedrijven die juist profiteren van een koersdaling elders. Bij een goed beheerde indexportefeuille is die spreiding gegarandeerd.

Eerste hulp bij onrust: kalm blijven

Volg uw portefeuille, maar niet te nauwgezet. Bedenk dat u belegt voor een rendement in de toekomst. Met geld dat u niet direct nodig hebt en dus tegen een stootje moet kunnen. De beste manier om uw portefeuille en uw eigen emoties te beschermen tegen een crash of correctie ligt in uw eigen gedrag. Wij helpen u daar graag bij. Index Capital is een vermogensbeheerder die wegblijft bij de waan van de dag. Wij realiseren voor u een marktconform beleggingsrendement. Dat doen we met een risicoprofiel en een beleggingshorizon die u zelf meebepaalt. Onnodige verkoop- en koopbeslissingen zijn niet aan ons besteed. Wij vinden het jammer als u door emotie een deel van het marktrendement misloopt. En dat mislopen van rendement…. dat is in meer dan 80% het geval bij actief beleggen. Bij actief beleggen moet u namelijk twee keer goed timen: wanneer stapt u uit de beurs maar ook wanneer stapt u weer in? 

Klanten die vorig jaar de bovenstaande regels volgden hebben de waardevermindering van zo’n kwart van hun beleggingsportefeuille aan het eind van het jaar meer dan ruimschoots goedgemaakt. Veel wetenschappelijke studies tonen aan dat lange periode belegd zijn èn blijven met zekerheid leidt tot een geweldige beleggingservaring. 

Wij wisselen graag eens, uiteraard vrijblijvend, met u van gedachten over wat rationeel en kalm indexbeleggen voor uw vermogen kan betekenen. No-nonsense beleggen zonder timing maar met een goed en gedegen plan, daar geloven wij in. En die aanpak spreekt gelukkig veel beleggers aan, elke week mogen wij nieuwe cliënten verwelkomen. Dat we daarnaast door een onafhankelijke vakjury zijn uitgeroepen tot Beste Vermogensbeheerder van Nederland toont dat onze rol als pionier op het gebied van indexbeleggen in Nederland ook in de professionele beleggingswereld erkend wordt. Met meer energie dan ooit gaan we er alles aan doen om in de toekomst nòg meer cliënten een uitstekende beleggingservaring te geven!

Meer weten over indexbeleggen bij Index Capital? Neem contact met ons op.

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Paul Kramer

06-24555331 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps