Vaak krijgen wij de kritische vraag of met het gebruik van indexbeleggingen (ook wel etf’s of trackers genoemd) wel de best presterende bedrijven geselecteerd worden. Want in een index zijn immers zowel de betere als de minder presterende bedrijven opgenomen.
Onlangs sprak ik een echtpaar uit het Zuiden van het land. Zij waren met zowel een actieve belegger als met ons, een overtuigd indexbelegger, in gesprek. De actieve partij, zo vertelde het echtpaar mij, gaf aan dat zij door blijvend actieve keuzes te maken in hun beleggingsbeleid (ook wel stockpicking genoemd) de best presterende sector en de best presterende bedrijven konden selecteren en dat ook nog eens op het juiste moment. Het echtpaar werd tevens verteld dat indexbeleggers die een marktgewogen index volgen (zoals Index Capital doet) nooit in alleen winnaars beleggen maar ook in de minder presterende bedrijven. Concreet zou dit inhouden dat het rendement behaald met een op marktwaarde gewogen indexbelegging lager zou zijn dan het rendement behaald met stockpicking.
Maar is dat wel zo?
Om hier een antwoord op te kunnen geven is het van belang om allereerst te weten wat een op marktwaarde gewogen index is. Dit is vrij eenvoudig: een op marktwaarde gewogen index is opgebouwd uit een combinatie van goed presterende bedrijven met mooie winstcijfers en bedrijven die minder goed presteren (waarvan de winstcijfers niet overeenkomen met de verwachtingen). Ieder bedrijf is naar de grootte van de marktwaarde (aantal uitstaande aandelen x de beurskoers) in de index opgenomen. Ieder bedrijf heeft dus een bepaald gewicht in de index die groter wordt naarmate de marktwaarde van het bedrijf groter wordt. De criteria om opgenomen te worden in een bepaalde index worden door de maker van een index bepaald. Dit is een transparant proces. Het zorgt ervoor dat jaarlijks een mechanische herbalancering plaatsvindt. Goed presterende bedrijven krijgen automatisch een groter gewicht in een index (de aandelen van dat bedrijf worden dus bijgekocht). Minder presterende bedrijven krijgen automatisch een kleiner gewicht in de index (de aandelen van zo’n bedrijf worden verkocht) of de bedrijven worden zelfs uit de index verwijderd. Indien een bedrijf verwijderd wordt komt daar een ander bedrijf dat beter presteert (en daardoor een grotere marktwaarde heeft) voor in de plaats. Op deze rationele manier van selecteren wordt in winnaars belegd. Het rendement van deze manier van beleggen wordt ook wel het ‘marktrendement’ genoemd. Actieve keuzes op basis van speculatie en emotie zoals met stockpicking worden daarmee uitgesloten.
Kern is dus: met indexbeleggen weet een belegger met zekerheid dat er belegd wordt in winnaars. Goed presterende bedrijven als Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google zijn allemaal opgenomen in een globale en brede op marktwaarde gewogen aandelenindex. Met een actieve strategie/stockpicking blijft beleggen in de juiste aandelen, ‘de winnaars van morgen’, een kwestie van goed geluk. Want welke bedrijven nu zijn de winnaars van morgen? En hoe kom je tot die selectie? Feit is dat in veel beleggingsportefeuilles van actieve beleggers vaak minder bedrijven worden opgenomen dan in een brede op marktwaarde gewogen index. Als voorbeeld: momenteel is het aantal bedrijven dat als belegging is opgenomen in de brede op marktwaarde gewogen MSCI Europa index ruim 400. Het aantal beleggingen in een portefeuille bij een actieve belegger zijn meestal niet meer dan 15 tot 20 bedrijven. Deze beleggingen maken daardoor een procentueel groter deel uit van de gehele portefeuille ten opzichte van beleggingen die in een indexportefeuille zijn opgenomen. Anders gezegd: u wedt op een beperkt aantal paarden.
Dat maakt stockpicking ook riskanter en beweeglijker. Diepere dalen bij miskleunen, hogere pieken bij een juiste keuze. Dit hogere risico en het per saldo uithollen van het rendement wordt onderbouwd door een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken. Uit deze onderzoeken blijkt dat keer op keer – in ca. 80% van de jaren – een breed samengestelde indexportefeuille een beter rendement laat zien dan het rendement van een actieve belegger die zich richt op het verslaan van een marktgemiddelde door aan stockpicking te doen.
Het echtpaar waar ik mee sprak was aangenaam verrast dat zij door middel van het investeren in een breedgespreide op marktwaarde gewogen indexportefeuille toch in de beurswinnaars van vandaag en morgen kon beleggen. Nadat zij de rendementen die behaald werden met indexbeleggen en met stockpicking over een langere periode én over de afgelopen maanden naast elkaar legden was de conclusie helder en duidelijk…. Vol overtuiging is gekozen voor indexbeleggen. Een veel saaiere keuze dan actief stockpicking, maar met zekerheid beter voor het uiteindelijke rendement!