Index Capital

‘All time high’ is een begrip dat staat voor de hoogste beurskoers ooit. Velen vinden dit een eng begrip, omdat men denkt dat een recessie dan snel gaat plaatsvinden. Maar is dat ook zo?

Deze week is heel Nederland weer aan de slag. Niet ongebruikelijk is het dat de beurs – na de vakantieverhalen – onderwerp van gesprek is wanneer mensen elkaar weer ontmoeten bij het koffiezetapparaat. Welke beleggingen zijn nu goed om in te beleggen? Komt er een recessie? Hoe moet dat nu met die Trump? Even wachten met instappen? 

Market timing: moeilijk

Het kopen van “de juiste aandelen” of het maken van de juiste tactische keuzes (tijdelijk meer of minder in aandelen, in obligaties enz) levert de belegger vele uitdagingen op.

Allereerst: markten zijn zeer responsive en verwerken nieuwe informatie in een fractie van een seconde. In het jaar 2018 werd er voor gemiddeld € 420 miljard per dag (!) gehandeld op aandelenbeurzen wereldwijd. Het gecombineerde effect van al deze aan- en verkopen is dat beschikbare informatie – van economische data tot voorkeuren van beleggers – direct verwerkt wordt in marktprijzen (beurskoersen). Wanneer u probeert om de markt te timen op basis van een krantenartikel of een programma op TV, dan bent u echt al te laat. Het is aannemelijk dat de informatie al verwerkt is in koersen voordat u er als belegger überhaupt op kunt reageren. Dat geldt voor u als particuliere belegger, maar dat geldt ook voor professionele beleggers. Over een periode van 10 jaar gerekend, blijkt 98,5% van de professionele actieve beleggers achter te blijven bij de index…(bron: S&P research Spiva European Scorecard april 2019).

Vervolgens: bij timing moet je twee keer gelijk hebben. Niet alleen (als voorbeeld) wanneer u uit de beurs stapt, maar ook wanneer u dan vervolgens weer in de beurs stapt. Stel dat ik 70% van al mijn beleggingskeuzes goed weet te voorspellen. De kans is groot dat u dat behoorlijk goed vindt. Maar zoals gezegd, ik moet twee keer gelijk hebben. Zelfs als het me nòg een keer lukt om 70% van mijn keuzes goed te hebben, dan nòg heb ik het per saldo minder dan 50% (70% van 70%) juist. En om de beurs te verslaan moet je het dus echt beter doen. Robert Merton, professor en Nobelprijs winnaar zei hier een keer het volgende over: “Timing markets is the dream of everybody. But is horribly difficult to do”. 

Time and the market

Laten we als voorbeeld de Amerikaanse aandelenbeurs nemen, de S&P500. DE S&P500 Index heeft een prachtige 10 jaarsperiode van stijgingen achter de rug. Is het verstandig dat beleggers op basis hiervan switchen naar een andere beleggingscategorie dan aandelen? Het antwoord is nee en wordt onderbouwd met de volgende grafiek.

De grafiek laat zien wat de rendementen zijn geweest nadat er ‘all time heights’ zijn gerealiseerd. We zien dat het aanwezig zijn van een ‘all time height’ geen enkele indicatie is van een beurs die op het punt staat om fors te corrigeren. De S&P 500 bleef gewoon goed presteren over een periode van één, drie en vijf jaar na een all time height. 

En eigenlijk is er nog een andere vrij logische reden waarom een belegger zich niet zo druk moet maken over het begrip ‘all time high’. Beleggers vertrouwen erop dat beurzen over langere periode zullen stijgen (anders ga je namelijk niet beleggen). Dan is het nogal wiedes dat er in de loop der tijd steeds weer een nieuw ‘all time high’ wordt bereikt. Immers, dat is precies wat je als belegger verwacht!

Conclusie

Het goed voorpellen van de beurs is moeilijker dan veel beleggers misschien denken. Terwijl briljante timing in theorie mogelijk is, is er geen betrouwbaar bewijs dat het in de praktijk ook werkt. Integendeel. Het positieve nieuws is: als belegger hoef je het ook helemaal niet beter te doen dan de beurs om een geweldige beleggingservaring te krijgen. Financiële markten belonen de lange termijn beleggers die weg blijven bij de waan van de dag meer dan uitstekend. Ondanks korte termijn onrust, al dan niet veroorzaakt door een president die te pas en te onpas een twittter bericht verstuurt. Dit bereiken beleggers door focus te houden op wat ècht belangrijk is bij beleggen, zoals een goed financieel plan en een passende verdeling van het vermogen over de beleggingscategorieën. Op die manier positioneert een belegger zich optimaal om te krijgen waar hij/zij recht op heeft: het rendement van de markt. 

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Kim Kuijpers

0615160425 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps