Index Capital

Dat indexfondsen (ETF’s) een steeds groter marktaandeel krijgen is bekend. Maar niet alle ETF’s gaat het voor de wind. De zogenoemde actieve ETF’s – een tussenvorm tussen indexfondsen en actieve beleggingsfondsen, waar het doel van is om de markt te proberen te verslaan – blijven achter bij de verwachtingen. IEX.nl schreef er het volgende artikel over.

Volgens Lara Crigger van ETF.com bedraagt het belegd vermogen in actieve ETF’s momenteel 59 miljard dollar, wat neerkomt op slechts 2% van het totaal in ETF’s. De oorzaak daarvoor zijn volgens Crigger divers. Het heeft te maken met weinig overtuigende resultaten, hoge kosten en een gebrek aan een trackrecord.

Obligaties overheersen

Als de actieve ETF’s nader onder de loep worden genomen dan blijkt dat het bij de 225 fondsen vooral draait om obligatiefondsen. Actieve ETF’s die zich richten op aandelen zijn vrij zelden. Wel zijn er relatief veel die zich richten op grondstoffen en andere alternatives zoals de blockchain-technologie of infrastructuur.

De reden voor deze focus op obligaties, grondstoffen en alternatives heeft te maken met de complexiteit van deze markten. Zelfs de meest fervente liefhebbers van indexfondsen neemt volgens Cregg bij obligaties vaak liever een actieve fondsbeheerder in de hand, omdat deze kan helpen alle valkuilen te omzeilen in deze ingewikkelde markten. 

Magertjes

De vraag is alleen of het helpt. En daar is Cregg kritisch. Volgens haar zijn de resultaten eerder tegenvallend. Er zijn wel een aantal actieve ETF’s die hun benchmark ruim verslaan, maar dat zijn vooral relatief kleine grondstoffenfondsen. Bij de actieve obligatie-ETF’s zijn de resultaten eerder mager.

De laatste 12 maanden bedroeg de outperformance volgens Cregg gemiddeld 1,7%. Dat is maar net genoeg om de relatief hoge beheerkosten te kunnen betalen.

Hoge kosten en trackrecord

Deze schommelen bij de grotere actieve ETF’s tussen de 0,2% en 1% en liggen gemiddeld rond de 0,5%. Dat is voor een ETF extreem veel. Het is ook meer dan de meeste smart-bèta ETF’s, die net als actieve ETF’s afwijken van de index,  maar dat niet doen op basis van menselijk advies, maar van de computer.

Voor definitieve conclusies over de actieve ETF’s is het volgens Cregg nog te vroeg, omdat ze daarvoor te kort bestaan. Zelfs de oudste zijn amper vijf jaar oud. “Het ontbreekt daardoor aan goede data”, schrijft zij. Ofwel, pas over een paar jaar kunnen we met enige zekerheid zeggen of de actieve ETF’s een goede aanvulling vormen op het palet aan actieve en passieve fondsen in de markt.
Bron: IEX.nl

Index Capital maakt geen gebruik van zogenoemde smart-beta (actieve) etf’s. Dit is een intrinsieke keuze en ingegeven door het feit dat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat het verslaan van de beurs door actieve keuzes te maken onmogelijk blijkt in opeenvolgende jaren. In 80% van de jaren zal een portefeuille waarin geen actieve keuzes worden gemaakt beter presteren dan een portefeuille waar een actief beleid op gevoerd wordt

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Kim Kuijpers

0615160425 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps