Index Capital

En… hoe wij daar als indexbeleggers naar kijken

In de inmiddels ruim 10 jaar dat Index Capital Vermogensbeheer bestaat, hebben we ons altijd gefocust op waar het bij succesvol beleggen om gaat: gedrag en kosten. En hoewel de investeringsprincipes waarmee we werken eenvoudig zijn, zijn ze niet voor iedereen even gemakkelijk om toe te passen. Menselijk gedrag en emoties (zoals angst) zit ons nu eenmaal soms in de weg. Er zullen ook altijd mensen zijn die argumenten aandragen waarom je vooral niet zou moeten beleggen.

Hierna bespreek ik 8 van die bezwaren die wij in de afgelopen jaren zijn tegengekomen. Ik denk dat de meesten van ons zich in ieder geval zullen herkennen in één of meer ervan.

1. “Waarom zou ik eigenlijk gaan beleggen?”

Omdat u er te hard voor heeft gewerkt om uw vermogen minder te laten worden. Er is zoiets als een ‘onzichtbare vijand’, inflatie genaamd. Geld wordt minder waard, we weten er – met name sinds vorig jaar – alles van. Daarnaast is de rente op spaargeld en deposito’s nog steeds laag. En tot slot zorgt fiscaliteit voor een verdere verlaging van het rendement. Anders gezegd: beleggen betekent risico’s nemen. Maar niet beleggen ook. Want door niet te beleggen weet u zeker dat uw vermogen minder waard wordt.

2. “Ik ben te laat met instappen.”

Het is normaal om spijt te hebben van beslissingen, bijvoorbeeld wanneer u ervoor koos om niet te gaan beleggen tijdens corona terwijl de aandelenkoersen daarna fors stegen. Maar het is nooit te laat om te investeren. Elke dag zijn er namelijk beleggers die verwachten dat de aandelenmarkt omhooggaat. Anders zouden er namelijk geen kopers op de beurs zijn (en die zijn er altijd). Dus als u – net als miljoenen beleggers in de wereld – verwacht dat de beurs op lange termijn zal stijgen, dan kunt u altijd starten met beleggen. Het instapmoment is veel minder van belang dan het feit dat u belegd bent.

3. “Er zijn zoveel experts die iets roepen over beleggen, wie moet ik vertrouwen?”

Dit is het goede nieuws: u hoeft niemand te “vertrouwen”. Vertrouw gewoon op de markt. Geen mens kan u meer vertellen dan de markt u al heeft verteld door efficiënt prijzen vast te stellen. Markten reageren altijd in een ‘split second’ op nieuwe informatie. Alles wat je een ‘expert’ op tv of radio hoort vertellen is vaak het nieuws van gisteren gecombineerd met voorspellingen (die veelal niet uitkomen). Ontwikkel een gezond gevoel van scepsis als het gaat om ‘financiële experts’ (zeker als ze op zondag bij Harry Mens aanschuiven). Onthoud dat het geen nieuws is, maar entertainment. En entertainment heeft niets te maken met serieus beleggen.

4. “Het is moeilijk om te bepalen wanneer je in- of uit de markt moet stappen.”

Klopt. Niet doen dus. Mensen hebben een natuurlijke drang om te handelen. Maar regelmatig in- en uit de markt stappen is gokken, niet beleggen. Bij timing moet u twee keer gelijk hebben: niet alleen wanneer u uit de markt stapt, maar ook wanneer u weer terug in de markt stapt. Het is niemand gegeven om dit structureel goed te doen, we kunnen u vele, vele onderzoeken overleggen die dit helder aantonen. Gelukkig hoeft u de markt ook helemaal niet te timen om een ​​goede beleggingservaring te krijgen, de markt zorgt hier zelf voor. En zodra u besluit een lange termijn belegger te worden, is de ’timing discussie’ overigens sowieso van tafel. Op lange termijn blijkt timing namelijk nauwelijks iets uit te maken voor uw rendement.

5. “Ik ben bang dat ik alles ga verliezen.”

Goed nieuws: dat is onmogelijk. Althans, als u uw beleggingen goed spreidt, zoals wij dat doen voor onze cliënten. Index Capital belegt voor u in ca. 10.000 bedrijven. Allemaal beursgenoteerde bedrijven met een waarde. Natuurlijk kan één van die bedrijven failliet gaan. Maar met een goed gespreide portefeuille merkt u daar vooral heel erg weinig van. 

6. “De onzekerheid van beleggen maakt mij nerveus.”

Dat maakt u heel menselijk. Er is zelfs een vakgebied dat gaat over psychologie in combinatie met beleggen: behavioral finance. Goed om te weten: er zijn twee zekerheden bij beleggen. Op korte termijn is er altijd onzekerheid. De beurs op korte termijn is namelijk niet te voorspellen, ze kan stijgen, maar ook dalen. Die onzekerheid kunnen we niet voor u wegnemen. En het is volkomen logisch dat u dat af en toe lastig vindt. Maar daar hoort (gelukkig!) een andere zekerheid bij: op lange termijn is beleggen altijd een betere keus dan sparen. Reclamespotjes zeggen altijd: het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Welnu, deze garantie geven we u, zonder enig probleem.

7. “Ik wil alleen investeren in Nederlandse bedrijven die ik ken.”

Daarmee doet u uzelf tekort. Want waarom zou u bijvoorbeeld beleggen in Philips en niet in Samsung, General Electric, Siemens, Panasonic, LG of Sony? Alleen maar omdat u zich met een Philips scheerapparaat scheert? Het kan zomaar zijn dat er wereldwijd tientallen vergelijkbare bedrijven zijn waar beleggers veel meer potentie in zien (en die het dus beter doen op de beurs) dan Philips. De Nederlandse beurs (AEX) maakt 1% uit van de wereldwijde marktwaarde. Dat is heel bescheiden. In onze visie neemt een belegger – door een belangrijk deel van het vermogen te beleggen in 1% van de wereld – ‘een gok’, oftewel: hij neemt onnodige risico’s.

8. “Ik ben bang dat er nog een financiële crisis komt.”

Daar hoeft u niet bang voor te zijn, het is namelijk een zekerheid. De geschiedenis leert ons dat er altijd af en toe een financiële crisis komt – en ook daarna weer een krachtig herstel. Elke crisis heeft een andere oorzaak, dus het voelt elke keer anders, maar de markt heeft altijd een positief rendement opgeleverd als zaken eenmaal tot rust zijn gekomen. Crisissen zijn per definitie niet voorspelbaar. Maar van decennilang beleggen weten we één ding zeker: schommelingen in rendement (ook forse) horen nu eenmaal bij goed werkende financiële markten. En markten belonen u uiteindelijk altijd voor het risico dat u als belegger loopt.

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook ’s avonds of in het weekend (wij vinden werken namelijk leuk). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!


Neem direct contact op

Index Capital

Hans Dubbeldam

06-28332190 [email protected]

of stuur een bericht

  Contactgegevens

  Index Capital

  Index Capital Vermogensbeheer
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  076-7676555 [email protected]

  Vestigingen in Nederland

  Index capital - Vestiging Breda
  Breda (hoofdkantoor)
  Marksingel 2f
  4811 NV Breda

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Amsterdam
  Amsterdam (bezoekadres)
  Burg. Stramanweg 102
  1101 AA Amsterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Rotterdam
  Rotterdam (bezoekadres)
  Westblaak 180
  3012 KN Rotterdam

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Utrecht
  Utrecht (bezoekadres)
  Weg der Verenigde Naties 1
  3527 KT Utrecht

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Den Haag
  Den Haag (bezoekadres)
  Oude Middenweg 17
  2491 AC Den Haag

  Route in Google Maps

  Vestigingen in België

  Index capital - Vestiging Antwerpen
  Antwerpen (bezoekadres)
  Noorderlaan 147
  2030 Antwerpen

  Route in Google Maps
  Index capital - Vestiging Brussel
  Brussel (bezoekadres)
  Avenue Louise 65
  1050 Brussel

  Route in Google Maps