Rust bewaren in turbulente tijden

Rust bewaren in turbulente tijden

Gepubliceerd 19 mei 2021

Wanneer aandelenbeurzen je voor bepaalde uitdagingen stellen kan niemand zijn angsten en onzekerheden volledig uitschakelen: het is logisch om je te laten meeslepen. Als psychiater en hoogleraar heeft een klant van Index Capital jarenlang onderzocht hoe onze hersenen reageren op emoties en daarmee bewust en onbewust ons handelen kunnen sturen. In beleggingsoptiek kom je dat natuurlijk ook tegen. De werking van het menselijk brein is razend interessant. Index Capital maakte samen met hem het onderstaande artikel in de serie 'clienten vertellen'.

Een bijzondere (beleggings)periode

"Zo ook dit jaar en het afgelopen jaar. Een periode met veel uitdagingen voor ons allemaal door de Covid-19 pandemie. In rap tempo trachtten we ons zo goed mogelijk aan een onzekere realiteit aan te passen. Rekening houden met elkaar én de maatregelen van de overheid vraagt nog immer veel van ons. We kunnen qua ontspanning nog altijd niet alles doen wat we gewend waren. Op beleggingsvlak merk ik ook dat er onzekerheid en onrust is; geopolitieke spanningen (de strijd tussen China en de VS, de naleving van het bestand tussen Hamas en Israel), rente- en inflatieangst, negatieve rentes op spaargelden. Het beheren van mijn geld is een grotere zorg geworden. Ik bezit een beheerde indexportefeuille bij Index Capital en een actief belegde portefeuille die ik zelf onderhoud. In mijn indexportefeuille is er rust: door de maandelijkse herbalanceringen weet ik dat mijn duurzame beleggingen netjes de index blijven volgen. Soms is dat gunstig en soms niet, maar overall laat mijn rendement een goed gemiddelde zien. In mijn actieve portefeuille (losse aandelen en een selectie van cryptomunten) voelt dat heel anders: daar sta ik voortdurend voor de keuze om in te spelen op de huidige situatie en na te denken over toekomstscenario’s. In tijden van onzekerheid is er weinig richting en lijken adviseurs met hagel te schieten. Ik merk hoe mijn ongeduld en onzekerheid het dan soms overneemt, terwijl ik daar toch jarenlang in getraind ben."

Waarom indexbeleggen beter werkt

"Het is heel prettig om via mijn beheerde indexportefeuille de kalmte te kunnen bewaren. Mijn vaste adviseur van Index Capital is altijd beschikbaar (zelfs 's avonds!) en hij is dan wel geen psychiater, hij weet me toch gerust te stellen. Dat hij zich kan baseren op wetenschappelijk onderzoek en prima rendementscijfers helpt natuurlijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat actief beleggen en ‘de markt verslaan’ heel moeilijk is. Zo moeilijk zelfs, dat het merendeel van de actieve beleggers en fondsmanagers niet in staat is om de index te verslaan over een periode van 10 jaar. Indexbeleggen is qua kosten en qua resultaat dan een stuk interessanter! Mijn serieuze portefeuille laat ik door de professionals van Index Capital beheren. Mijn ‘speelpotje’ met een paar aandelen en cryptomunten doe ik zelf. De rust daar zelf te bewaren is een uitdaging op zich, zeker in de afgelopen dagen met forse bewegingen in de cryptomunten en op de aandelenbeurzen."

Wilt u ook eens van gedachten wisselen met Index Capital of zij iets voor u en uw vermogen kunnen betekenen? Neemt u dan contact op!


Geschreven door
Remco Mattijssen
‘Een klant behandelen zoals je zelf graag wordt behandeld’. Dát is wat Remco Mattijssen (1969) vanzelfsprekend vindt. Het klinkt zo gewoon maar tegenwoordig blijkt het een kunst op zich. De klant ontegenzeggelijk als de allerbelangrijkste schakel in een bedrijf beschouwen is verankerd in de kernwaarden van Index Capital en dat voelt voor hem buitengewoon goed. Remco is mede oprichter- en eigenaar van Index Capital en de online dienstverlener BeCapital. Tevens is hij eindverantwoordelijk voor het gehele beleggingsproces. Remco woont in de binnenstad van Breda, houdt van golfen, padél, mountainbiken, spinning, hardlopen, reizen, kunst, cultuur en goede wijnen.