Rust bewaren in turbulente tijden

Rust bewaren in turbulente tijden

Gepubliceerd 28 december 2020

Rust bewaren in turbulente tijden De werking van het menselijke brein is razend interessant. Als gepensioneerd psychiater en hoogleraar heb ik jarenlang onderzocht hoe onze hersenen reageren op emoties en daarmee bewust en nog veel vaker onbewust ons handelen kunnen sturen. In beleggingsoptiek kom je dat natuurlijk ook tegen. Geen mens kan zijn angsten en onzekerheden volledig uitschakelen: het is meer dan logisch om je te laten meeslepen wanneer de beurs je voor bepaalde uitdagingen stelt.

Een bijzonder beleggingsjaar

Zo ook dit jaar. Een jaar met veel uitdagingen voor ons allemaal door de Covid-19 epidemie. In rap tempo trachten we ons zo goed mogelijk aan een onzekere realiteit aan te passen. We moeten rekening houden met elkaar en de maatregelen van de overheid vragen veel van ons. We kunnen qua ontspanning niet altijd meer doen wat we gewend waren. Op beleggingsvlak merk ik ook dat er onzekerheid en onrust is. Zelf heb ik een beheerde indexportefeuille bij Index Capital en een actief belegde portefeuille bij een grootbank. In mijn indexportefuille is er rust: ik investeer maandelijks en ik weet dat mijn beleggingen netjes de index blijven volgen. Soms is dat gunstig en soms niet, maar overall laat mijn rendement een goed gemiddelde zien. In mijn actieve portefeuille voelt dat heel anders: daar sta ik voortdurend voor de keuze om in te spelen op de huidige situatie en na te denken over toekomstscenario’s. In deze tijd van onzekerheid is er weinig richting en lijken mijn adviseurs met hagel te schieten. Ik merk hoe mijn ongeduld het dan soms overneemt, terwijl ik daar toch jarenlang in getraind ben. 

Waarom indexbeleggen beter werkt

Het is heel prettig om via mijn indexportefeuille de kalmte te kunnen bewaren. Mijn adviseur van Index Capital is altijd beschikbaar en hij is dan wel geen psychiater, hij weet me toch gerust te stellen. Dat hij zich kan baseren op wetenschappelijk onderzoek en prima rendementscijfers  helpt natuurlijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat actief beleggen en ‘de markt verslaan’ heel moeilijk is. Zo moeilijk zelfs, dat het merendeel van de actieve beleggers en fondsmanagers niet in staat is om de index te verslaan over een periode van 10 jaar. Indexbeleggen is qua kosten en qua resultaat dan een stuk interessanter! 

Index Capital denkt graag met u mee op het vlak van financiële planning en vermogensbeheer. Kijk op www.indexcapital.nl of maak een persoonlijke afspraak via info@indexcapital.nl of bel ons 076 76 76 555.

 


Geschreven door
Remco Mattijssen
‘Een klant behandelen zoals je zelf graag wordt behandeld’. Dát is wat Remco Mattijssen (1969) vanzelfsprekend vindt. Het klinkt zo gewoon maar tegenwoordig blijkt het een kunst op zich. De klant ontegenzeggelijk als de allerbelangrijkste schakel in een bedrijf beschouwen is verankerd in de kernwaarden van Index Capital en dat voelt voor hem buitengewoon goed. Remco is mede oprichter- en eigenaar van Index Capital en de online dienstverlener BeCapital. Tevens is hij eindverantwoordelijk voor het gehele beleggingsproces. Remco woont in de binnenstad van Breda, houdt van golfen, padél, mountainbiken, spinning, hardlopen, reizen, kunst, cultuur en goede wijnen.