Over ratio, intuïtie en gunning

Over ratio, intuïtie en gunning

Gepubliceerd 14 oktober 2020

Mensen hebben verschillende redenen om te kiezen voor een vermogensbeheerder die bij hen past. Voor de hand liggende redenen zijn betrouwbaarheid, trackrecord en gerealiseerde rendementen. Maar ook gunning is een veelgehoorde reden. Hierna vertelt een recente nieuwe cliënt wat voor hem beslissend was bij zijn keuzes.

"Enkele jaren geleden verkocht ik mijn bedrijf. Ik ben zogezegd met pensioen, al merk ik dat dit - net als voor veel ondernemers - nooit echt geldt. Alleen maar op de golfbaan staan, dat werkt voor mij niet. Ik heb nog verschillende ijzers in het vuur, begeleid een aantal veelbelovende startups en denk mee in de adviesraad van een aantal maatschappelijke organisaties. Als ondernemer ben ik kritisch ten aanzien van risico, rendement én mijn tijdsinvestering voordat ik ergens in stap. Ik ben gewend risico’s te nemen, maar wel met gezond verstand.

Met diezelfde blik kijk ik ook naar mijn vermogen en dan vooral naar de aanbieders van vermogensbeheer. Wanneer je je bedrijf verkoopt, regent het beleggingsaanbiedingen. Ik weet uiteraard hoe dat werkt. En natuurlijk zijn de voorspiegelde cijfers belangrijk om in overweging te nemen; toch maak ik als ondernemer bepaalde keuzes deels ook op intuïtie. Ik werk graag met professionals die ik gemakkelijk kan benaderen en die goed geïnformeerd zijn over mijn financiële situatie. Ik hou niet zo van de smalltalk, maar wil snel weten waar ik aan toe ben. Ik heb dus ook geen zin (en geen tijd) om vijf keer van accountmanager te wisselen. En dan speelt nog de wijze van benadering. De man of vrouw die mijn geld beheert moet deskundigheid koppelen aan een prettige uitstraling en omgang. Naast kennis is persoonlijk en plezierig contact ook belangrijk.

Mijn vermogen heb ik met zorg opgebouwd en ik wil dus ook dat het als zodanig behandeld wordt. Bij voorkeur door iemand die snapt hoe een ondernemer denkt. Bij Index Capital, waar ik een groot deel van mijn vermogen beleg, voel ik dat DGA-DNA duidelijk. Een club mensen die zelf tot hun eigen pensioen betrokken zijn bij mijn beleggingen. Ze zijn immers eigenaar en hebben belang bij tevreden klanten. Het is prettig dat ze niet alleen thuis zijn in beleggen, maar ook veel andere expertise in huis hebben. Toen ik mijn bedrijf verkocht hebben we samen een helder financieel plan opgesteld: het meedenken over spreiding, het schenken aan de kinderen en fiscaliteit waardeerde ik enorm.

Dus: bestaat de gunfactor bij het kiezen van een goed beleggingshuis? Als ondernemer zeg ik ja, al blijf ik uitermate kritisch op kosten en performance. En ik vertrouw op mijn intuïtie. Die laat me meestal niet in de steek".

Benieuwd wat Index Capital voor u kan doen op het vlak van financiële planning en vermogensbeheer? Kijk op www.indexcapital.nl of maak een persoonlijke afspraak via info@indexcapital.nl of 076 - 67 65 55 of 06 – 24 555 331 (Paul Kramer).  


Geschreven door
Paul Kramer
Paul Kramer heeft ca. 20 jaar ervaring in de financiële sector, waarvan 15 jaar als private banker. Heel bewust heeft hij in 2018 de stap gemaakt naar Index Capital als onafhankelijke, èchte indexbelegger. Als gecertificeerd financieel planner begeleidt hij cliënten bij vermogensvraagstukken en het realiseren van doelen. “Want zo simpel is het: beleggen is geen doel op zich, maar een middel om je doelstellingen te realiseren”. Paul is 42 jaar en woont sinds kort in een nieuwe woning in de binnenstad van Den Bosch. Hij houdt van koken en gezellig eten met vrienden en familie. Naast hardlopen is ook reizen een belangrijke hobby.