Rustig blijven als de koersen dalen

Rustig blijven als de koersen dalen

Gepubliceerd 28 februari 2020

Steeds meer mensen zijn bezorgd over het nieuwe coronavirus nu ook in Nederland de eerste coronagevallen zijn geconstateerd. De onzekerheid wordt over de hele wereld gevoeld en is verontrustend, zowel op menselijk niveau als vanuit het perspectief van hoe de (financiële) markten reageren. Bij Index Capital is het een fundamenteel principe dat markten ontworpen zijn om met onzekerheid om te gaan, waarbij informatie real-time wordt verwerkt naarmate deze beschikbaar komt. We zien dit gebeuren wanneer markten sterk dalen, zoals nu, maar ook wanneer ze stijgen. Dergelijke dalingen kunnen verontrustend zijn voor een belegger, maar ze zijn ook een bewijs dat de markt functioneert zoals we zouden verwachten. Hou het volgende daarom in gedachten als de beurs in een dip zit.

Zonder beweging geen vooruitgang

Het spel van vraag en aanbod op de beurs zorgt altijd voor beweging. Beweging die essentieel is om grote en kleine beleggers te laten investeren. Zelfs bij een neerwaartse beurs zijn er daarom voordelen. Zo herbalanceert Index Capital de beleggingen van haar klanten op maandbasis. Hierdoor koop je in geval van een beursdip begin van de volgende maand dus lager in. 

Op de lange termijn stijgt de koers

In de tijd heeft de beurs altijd een stijgende lijn laten zien. Hou dus vol als er nu sprake is van nervositeit en schommelingen. Het trekt altijd bij èn: vaak veel sneller dan je denkt. Dus ook jouw rendement

Stap niet uit

Slecht plan: uitstappen bij een beursdip. Je verkoop waarschijnlijk tegen een lagere prijs dan je ooit aankocht, waardoor je sowieso verlies maakt. Geef je portefeuille de tijd om te herstellen. Het enige wat je nodig hebt, is tijd en geduld. Èn een goede vermogensbeheerder die de rust en kalmte bewaard als jij dat lastig vindt. Goed beleggen gaat namelijk vooral over gedrag.

Spreiden

Beperk je risico door goed te spreiden in je portefeuille. Het zal namelijk nooit op de gehele linie even slecht gaan. Er zijn altijd sectoren of bedrijven die profiteren van een koersdaling elders. Bij een goed beheerde indexportefeuille is die spreiding natuurlijk gegarandeerd.

Blijf kalm

Volg je portefeuille, maar niet te nauwgezet. Bedenk dat je belegt voor een rendement in de toekomst. Met geld dat je niet direct nodig hebt en dus tegen een stootje moet kunnen. Zolang je geen impulsieve en emotionele beslissingen neemt, komt het op de lange termijn weer goed.

Meer weten over indexbeleggen bij Index Capital? Behoefte aan overleg over je toekomstige portefeuille? Neem contact met ons op.

 


Geschreven door
Hans Dubbeldam
Een juist verdienmodel, geen verborgen agenda’s en transparantie. En gewoon doen waarvan je oprecht denkt dat het goed is voor je klant. Voor Hans Dubbeldam (1967) zijn dit geen holle frasen. Voor hem waren dit dé argumenten om de bankwereld te verlaten en Index Capital te starten. Hans woont met zijn vrouw Judith en zoon (Wieger, 16 jaar) in Ulvenhout. Hij houdt van bergwandelen en is dan ook elk jaar in Oostenrijk te vinden. Hij gaat geregeld (maar zoals hij zelf zegt “dat is een rekbaar begrip”) naar de sportschool en het zwembad, om het sporten en om zichzelf in balans te houden. Dat hij ondanks dit alles (nog) niet het figuur heeft van Tom Cruise, heeft alles te maken met het feit dat hij tegelijkertijd enorm kan genieten van het bourgondische leven.